start  |  mail  | 

O FIRMIE |  KONTAKT |  AKTUALNOŚCI |  DDDHURTOWNIA |  MOJAPIECZARKA |  SKLEP PESAN |  SKLEPPIECZARKARSKI |  PRACA  |  GALERIA

SPRZEDAŻ I DYSTRYBUCJA

PRÓBY PODESZWOWE

MATY DEZYNFEKCYJNE

PAPIER DLA PISKLĄT

USŁUGI - BIGFARM SERWIS

BIGFARM SERWIS

SKLEPY ONLINE

WSPÓŁPRACA - USŁUGI

ZAPRASZAMY NA NASZE STRONY

DEZYNFEKCJA

Dezynfekujemy obiekty hodowlane i produkcyjne, pieczarkarnie, szklarnie, silosy oraz pojazdy specjalistyczne do przewozu żywności, zwierząt oraz pasz
i surowców.

Wprowadziliśmy nową usługę dezynfekcji dużych powierzchni i obiektów np. szklarni, urządzeniem PowerFOG. Urządzenie powstało na bazie doświadczeń własnych, oraz naszych holenderskich dostawców. Dzięki zastosowaniu innowacyjnych rozwiązań stworzono urządzenie o niespotykanych na polskim rynku parametrach, jakości i wydajności.

zamglawiacz PowerFOG
Dezynfekcję wykonujemy metodami:
» oprysku ULV i grubokroplistego,
» pianowania,
» gazowania,
» zamgławiania termicznego.









W szczególnych przypadkach stosujemy kombinację wymienionych metod. Zabiegi Dezynfekcji przeprowadzamy dla wielu renomowanych hodowli zwierząt oraz firm hodowlanych i paszowych. Posiadamy także doświadczenie w dezynfekcji obiektów, w których występowały choroby "zwalczane z urzędu". Wykonywaliśmy prace zlecane przez Inspekcją Weterynaryjną polegające na likwidacji ognisk choroby. Usługę dezynfekcji wykonujemy na terenie całego kraju.

Naszym atutem jest fachowość, elastyczność w dostosowaniu się do potrzeb klienta oraz kompleksowość prowadzonych działań. Do każdego zlecenia podchodzimy indywidualnie. W razie wątpliwości konsultujemy problem ze specjalistami z zakresu mikrobiologii, weterynarii i entomologii. Pozbywamy się patogenów by środowisko, w którym pracujesz, produkujesz żywność i hodujesz zwierzęta było przyjazne.

DEZYNFEKCJA ( dosłownie oznacza odkażanie) - są to czynności mające na celu maksymalne zniwelowanie liczby drobnoustrojów, w odkażanym materiale. Proces dezynfekcji usuwa formy wegetatywne mikroorganizmów, a nie zawsze niszczy formy przetrwalnikowe. Materiał po dezynfekcji nie musi być jałowy.
Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy powierzchni użytkowych
i przedmiotów.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:
1. drobnoustroju – liczba, gatunek, aktywność fizjologiczna,
2. środka dezynfekcyjnego - stężenie, właściwości chemiczne i fizyczne, czas działania,
3. środowiska - wilgotność , temperatura, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.

Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne i chemiczne.

Metody fizyczne używane do dezynfekcji:

Para wodna - do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze
100-105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5 - 0,45 atm).
Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się od odkażania m.in. wyposażenia sanitarnego.

Promieniowanie - do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach.

Metody chemiczne używane do dezynfekcji:
- czwartorzędowe sole amoniowe
- aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy
- alkohole, np. alkohol etylowy, alkohol izopropylowy
- związki metali ciężkich, np. srebra, miedzi, rtęci
- związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol
- związki halogenowe, np. jodyna, chloramina, jodofory
- biguanidy, np. chlorheksydyna
- fiolet krystaliczny (barwnik),
- mleczan etakrydyny (Rivanol)
- utleniacze - nadtlenki, np. H2O2 lub nadmanganiany,
- tenzydy, np. mydła
- kwasy i zasady.

Im dłuższy jest czas działania i stężenie środka dezynfekcyjnego,
tym większa liczba drobnoustrojów zostanie zniszczona.
Ze względu na to, iż środki chemiczne zwykle nie działają w środowisku suchym, ważny jest również stopień ich wilgotności, co jest szczególnie ważne w dezynfekcji powietrza.

Wszelkie prawa zastrzeżone ©2014 - PESAN
Kopiowanie zdjęć i opisów w całości lub fragmentów zabronione.