O czym warto pamiętać by ograniczyć możliwość wniesienia patogenów na fermę.
1. Przeprowadź badania na nosicielstwo salmonelli u pracowników fermy.
2. Dezynfekując obiekt i sprzęty pamiętaj o dezynfekcji ściółki.
Mogą znajdować się na niej zainfekowane odchody dzikich ptaków
i zwierząt.
3. Wyposaż Fermę w niezbędne zabezpieczenia.
»Oznacz teren Fermy by nie wchodziły na nią osoby niepożądane.
»Przy przejściach umieść
maty dezynfekcyjne.
»Nie zapominaj o systematycznym uzupełnianiu płynu dezynfekcyjnego zgodnie
z wytycznymi podanymi przez jego producentów.
»Zazwyczaj dezynfekant uzupełnia się dwa razy w tygodniu stosując 1% stężenie (
Virocid, Cid 20)
4. Pamiętaj o odzieży ochronnej pracowników już od chwili przyjęcia piskląt na Fermę.
5. Przy wnoszeniu pojemników z pisklętami zapewnij matę dezynfekcyjną ułożoną przy drzwiach, którymi będą wchodzili pracownicy wnoszący ptaki.
6. Bezwzględnie przestrzegaj zakazu wstępu na fermę osób postronnych.
7. Nie wprowadzaj do pomieszczeń kurnika i dyżurek kierowców przywożących paszę, gaz, odbierających żywiec, itp
- czy zdajesz sobie sprawę na jak wielu fermach byli wcześniej.
8. Zastosuj bariery przed dzikimi ptakami - siatki w oknach, wywiewach, szczelne pomieszczenia paszowe.
9. Zabezpiecz Fermę przed gryzoniami. Wprowadź plan zabezpieczenia, prowadź go systematycznie
10. Współpracuj tylko z uznanymi dostawcami piskląt i pasz.
Zapraszamy do współpracy.
OSZCZĘDZAĆ MOŻNA NA WSZYSTKIM - TAK
JEDNAK NIE POWINNO SIĘ OSZCZĘDZAĆ NA MYCIU I DEZYNFEKCJI FERMY.
DOBRZE PRZYGOTOWANY I ZABEZPIECZONY OBIEKT DAJE WYŻSZE WYNIKI